Yeni Üyelik Haber bülteni üyeliği
|
KPSS Türleri ve Tanımları
KPSS-Lisans
Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyacı doğrultusunda KPSS-A, KPSS-B ve öğretmenlik kadroları ihtiyacını karşılamak üzere açılan ve hem ön eleme hem de atama niteliğine sahip olan sınav türüdür. Sınav toplam 4 oturumdan oluşmaktadır.
Cumartesi sabah oturumu(Genel Kültür-Genel Yetenek + Yabancı Dil): Oturumun genel kültür-genel yetenek bölümü tüm kadrolar için zorunludur.
Cumartesi Öğleden sonra(Eğitim Bilimleri): Bu oturum öğretmen kadroları için zorunludur.
Pazar sabah ve öğleden sonra oturumu(Bilim Sınavları): Kamu kurum ve kuruluşlarına KPSS-A grubu kadroyla giriş yapmak isteyen adayların girmek istedikleri kurumun gerekliliklerine göre bu oturumlarda belirli bilim alanlarını (Muhasebe, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Hukuk, Maliye v.b.) yapmaları zorunludur.
Bu sınav türüne başvurmak için üniversitelerin en az 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Adayların buradan aldıkları puan veya puanlar uzman kadrolara doğrudan başlamaları için yeterli olmamaktadır. Adaylar, şayet kurum tarafından ilan edilen puan ve sınav kontenjanı barajının üzerindeyseler, ilgili kuruma başvurarak, düzenlenen ikinci bir sınava (uzmanlık sınavı) girmeleri gerekir. Atama ile gerçekleşen KPSS-B ve öğretmelik kadroları için ikinci bir kurum sınavı bulunmamaktadır. Genelleme yazılı sınav olmakla birlikte bazı kamu kurum ve kuruluşları sözlü sınav uygulaması da yapabilmektedir.
KPSS-Ortaöğretim / Önlisans
Bu sınav türü Ortaöğretim/Önlisans mezunlarının da devlet memuru olabilmeleri için hazırlamış bir sınavdır. Amaç farklı eğitim düzeylerindeki adayları birbirleriyle yarıştırmadan istihdam edebilmektir. Bu nedenle; Ortaöğretim/Önlisans mezunlarının Lisans sınavına giremeyeceği gibi Lisans mezunları da bu sınava başvuramamaktadır.
|
|
Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa |
Gizlilik Sözleşmesi |
Üye Girişi